Tuesday, August 25, 2009

Tart Gulung Blueberry


Pagi2 masuk ofis, layan surfing jap.. hehehe. Tengah tggu sub-con call either diorang jadik lay cable arini or x. Semalam kate jadi. If jadi, kenela turun site jap lagi, need to inspect them buat keje2 itew..... Ok, back to my surfing2... tadi tersinggah satu blog kuih2 raya. Walla... baru jek masuk 4 Ramadhan, dah cari kuih raya ekk.. hehehe... And sumthing caught my attention... TART GULUNG BLUEBERRY!!! sungguh yummy owkeyh!! *iskkk...tahan2..huhu* x pernah plak selama 24 tahun tengok orang jual tart blueberry. Yang biase Tart Nenas. Or maybe ade kat tempat len, kat Seremban so far x pernah plak nampak. *ke ader..??* hmm..nvmd. If ade, im d one will grab it 1st. hehe. So, any of u guys yang ade nampak org da start jual kuih raya, n ade jual kuih ni.. do inform ME!! Nak order!! Kalau boleh, area Seremban la.... Nak buat, takut xde masa. But..... since i've got d recipe kat bawah, i guess, im gonna make a try 4 it.. huehue... but, x la mengharap sgt.... depends on TIME.... huhu... harap2 bos bagi cuti Raya awal... huhu...

So, here's d recipe.. Still same mcm nak buat Tart Nenas... but nnt jem@inti die tukar laa Blueberry... n tambah pewarna colour purple kat ur doh@adunan. SELAMAT MENCUBA!!
*nak buat Tart Strawberry pon same jgk...juz tukar jem die n colour...owkey (^^,)v *


BAHAN A

250gm butter
2 st gula kastor
2 biji kuning telur
2 st esen vanilla

BAHAN B

200gm tepung jagung
180gm tepung gandum

CARA-CARA:
1. Sebatikan semua bahan A
2. Masukkan bahan B & sebatikan menjadi doh yang lembut *pasni masukkan colour yang nak*
3. Masukkan ke dalam acuan tart gulung & bentukkan & letak inti di dalam.
4. Bakar 25 minit.


**Thanx to Yatie's Cooking Blog**


yummy~~!!!

Tart Strawberry

6 comments:

matakucing said...

WAH..SPESIS TART BARU..YUM2

♥MALIN♥ said...

ehh..ko pun x pnah jumpe jgk ke.. ahahx... igt aku sorang...

areyryu said...

cam best jerk..tart mmg menu wajib when eid..huu

Doctor_Mistress said...

aku pn x penah jumpe....hehehhe aku dh order ol..malin mari la raya umah aku taun ni. erkkk tatau la smpt smpai ry ke x hahahha

♥MALIN♥ said...

ryu : arap2 best laa...

kak nim : haha..bleh tahan ke smpi raya...rase mcm tggal serdak2 die jek... ;P

Biskut Raya said...

jom ke web belikuihraya@blogspot.com. ada mcm2 tart kat sana..